This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.

Saturday, April 16, 2011

Teguran Allah untuk manusia lalai

FIRMAN Allah SWT yang bermaksud: Demi kuda perang yang berlari kencang dengan termengah-mengah. Dan kuda yang mencetuskan api dengan pukulan (kuku kakinya). Dan kuda yang menyerang dengan tiba-tiba di waktu pagi. Maka ia menerbangkan debu. Dan menyerbu ke tengah-tengah kumpulan musuh. Sesungguhnya manusia itu sangat ingkar, tidak berterima kasih kepada Tuhannya. Dan sesungguhnya manusia itu menyaksikan (sendiri) keingkarannya. Dan sesungguhnya dia sangat bakhil kerana cintanya kepada harta. Maka apakah dia tidak mengetahui apabila dibangkitkan apa yang ada di dalam kubur. Dan dilahirkan apa yang ada di dalam dada. Sesungguhnya Tuhan mereka pada hari itu Maha Mengetahui keadaan mereka. (al-‘Adiyat: 1-11)
Surah di atas termasuk dalam kategori surah Makkiyyah. Inilah pendapat Ibn Mas’ud, Jabir, al-Hasan, Ikrimah dan Ata’.
Sedangkkan mengikut pendapat Ibn Abbas, Anas bin Malik, Qatadah dan Muqatil bahawa ia termasuk dalam surah Madaniyyah. Surah ini mengandungi 11 ayat dan diturunkan selepas surah al-Asr.
Hubungan surah ini dengan surah al-Zalzalah adalah: Surah yang terdahulu diterangkan pemberian balasan baik dan balasan buruk.
Dalam surah ini pula Allah SWT mengherdik orang yang mengutamakan kehidupan dunia berbanding dengan kehidupan akhirat tanpa mempersiapkan diri untuk kehidupan mereka yang kedua dengan melatih dirinya melakukan perbuatan yang baik.

Cara tangani kerenah anak

SOALAN:
Anak sulung saya berumur 19 tahun dan kini belajar di kolej. Dia tidak bertegur sapa langsung dengan saya sejak kebelakangan ini walaupun kami sekeluarga telah berbincang.
Kami sudah pun meminta maaf atas segala kesilapan yang telah kami lakukan seperti memarahi dan memukulnya semasa kecil dahulu (pukulan biasa dan tidak memudaratkan).
Sejak tingkatan satu, dia memang tidak bertegur sapa dengan adiknya yang kedua kerana sedikit salah faham.
Sekarang, dia tidak bertegur sapa pula dengan dua lagi adiknya yang lain. Saya telah menasihatinya dan bertanya apa masalah sebenarnya namun dia membisu dan menggelengkan kepala. Apa yang patut saya lakukan?
JAWAPAN:
Inilah kerenah anak namanya. Setiap kita akan berhadapan dengan situasi sebegini dalam membesarkan anak-anak. Bukan senang untuk membesarkan anak-anak ini. Mereka adalah anugerah Allah SWT yang sangat bernilai. Mereka adalah pewaris kita di dunia ini.
Doa mereka sangat diperlukan ketika kita berada di alam barzakh. Kiriman doa setulus hati daripada anak-anak yang soleh adalah penawar di alam kubur.
Kehadiran mereka ke dunia ini di sambut dengan tangisan riang gembira oleh si ayah, si ibu hilang perit sakit melahirkannya hanya dengan menatap wajah si kecil yang masih kemerahan. Di benak ayah macam-macam yang terlintas daripada mula memberi nama hinggalah berkahwin dan mendapat cucu.
Beberapa minit itu ayah dapat membayangkan apa yang terbaik untuk warisnya itu. Nah, semua ini adalah gambaran kemeriahan awal dalam menyambut ahli baru dalam keluarga mereka.
Namun saya berpendapat sebelum menyalahkan anak-anak, eloklah kita lihat kelemahan kita terlebih dahulu.
Saya yakin tidak ada seorang pun di antara kita yang mahu anaknya menjadi kurang ajar, tidak menghormati ibu bapa, adik-beradik, sahabat handai dan selainnya.

Friday, April 15, 2011

Uji Tahap IQ Diri

  1. Tiga orang pengembara di padang pasir bercadang untuk berpisah dan
    mengembara sendiri-sendiri. Berada bersama mereka ialah 21 botol air,
    yang mana 7 daripadanya penuh, 7 daripadanya separuh penuh dan 7 yang lain kosong. Mereka bercadang untuk membahagikan air dan 21 botol air tersebut dengan adil sesama mereka. Bagaimanakah mereka boleh berbuat demikian?
  2. Satu peti besar mengandungi 2 peti kecil. Setiap 2 peti kecil ini
    mengandungi 3 peti lebih kecil lagi di dalamnya. Dalam setiap 3 peti
    yang lebih kecil ini ada lagi 4 peti yang paling kecil di dalamnya.
    Hanya satu sahaja daripada peti yang paling kecil ini mengandungi emas.
    Berapa banyak petikah yang harus anda buka untuk anda betul-betul pasti bahawa peti tersebut mengandungi emas yang dicari?
  3. Seorang pelanggan restoran mewah telah menunggu selama 43 minit
    untuk diambil pesanan. Akhirnya, dia bangun dan ingin keluar dari
    restoran. Penjaga pintu restoran bertanya sudahkah si pelanggan ini
    membayar bilnya? Dia menjawab “tidak”, dan kemudian dia terus menulis
    satu memo untuk diserahkan kepada pengurus restoran. Memo ini bertulis:
    10004180204″. Apakah maksud memo ini?
  4. Sebuah penutup botol berharga 1/10 daripada harga botolnya. Harga
    jumlah penutup botol bersama botolnya sekali ialah RM2.20. Berapakah
    harga botol tersebut?
artikel drp.. http://www.umplife.com 


 Kira Huruf 'F' Dalam Ayat Dibawah


FINISHED FILES ARE THE RE

SULT OF YEARS OF SCIENTI

FIC STUDY COMBINED WITH

THE EXPERIENCE OF YEARS... 
 Berapa???

Pemprosesan pantas komputer

SEBAGAI pengguna komputer, kita pasti mahukan pemprosesan yang cepat, cekap, menjimatkan tenaga serta kurang mengeluarkan haba terutama bagi mereka yang gemar meletakkan computer riba atau netbook di atas riba.
Justeru syarikat pengeluaran pemprosesan komputer, AMD melancarkan pemprosesan pecut kelas terkini di negara ini.
Ia menggabungkan keupayaan komputer yang lebih hebat berbanding pemprosesan komputer lain sebelum ini.
AMD Fusion Family Accelerated Processing Units (APU) menggabungkan teknologi CPU berbilang teras (x86) dalam satu reka bentuk acuan tunggal iaitu enjin pemprosesan selari dan grafik berkuasa tinggi.
Teknologi berkenaan khusus untuk blok video laju berdefinisi tinggi dan penghantaran data dengan kelajuan tinggi merentasi pelbagai jenis teras pemprosesan dalam reka bentuk berkenaan.
Antara ciri-ciri rangkaian produk baru berkenaan adalah main semula video HD bebas sentak, penerobosan dalam kuasa kuda pengkomputeran bagi mengendalikan aplikasi paling mencabar, grafik boleh-DIRECTX 11 dan jangka hayat bateri sepanjang hari.
AMD mengesahkan lebih 35 sistem berasaskan AMD Fusion akan dilancarkan di rantau Asia Pasifik pada separuh pertama tahun ini.
Setakat ini, AMD menjangka syarikat pengeluar komputer utama seperti Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, MSI, Samsung, Sony dan Toshiba bakal mengumumkan rancangan mengaplikasi sistem berasaskan AMD Fusion APU pada nilai menarik serta harga mampu dimiliki pengguna.
Naib Presiden Korporat dan Pengurus Besar AMD, Asia Pasifik, Ben Williams berkata, AMD Fusion sedang berusaha memberikan pengalaman digital jauh lebih baik bagi pengguna komputer.
"AMD Fusion akan membekalkan rakan kongsi teknologi kami dengan keupayaan mencipta faktor bentuk yang baru dan menarik serta aplikasi termaju untuk memenuhi keperluan pengguna," katanya.
Beliau menyatakan demikian pada majlis pelancaran pemprosesan AMD Fusion APU di Bandar Damansara Perdana, Selangor baru-baru ini.
Kini dengan kandungan HD di mana-mana seperti video YouTube dan permainan DirectX 11 kepada Blu-ray, dunia sedang memanfaatkan pelbagai cara bagi menikmati kandungan berkenaan dengan komputer berfungsi sebagai hub.
Dengan adanya VISION Engine ciptaan AMD keupayaan yang ada pada semua komputer peribadi berkuasa AMD Fusion APU, menjadi ketara lebih jelas dan realistik.
VISION Engine merupakan rangkuman Grafik boleh-DirectX 11 iaitu pemprosesan selari besar bagi meningkatkan prestasi Blok pecut video UVD3 yang terdapat dalam AMD Radeon HD 6800 Series GPU baru.

Kenapa cache perlu kosong?

Setiap kali selepas keluar atau log out daripada laman web perbankan internet, sering kali ada arahan untuk meminta kita mengosongkan cache. Apa itu cache dan kenapa perlu mengosongkannya?
-Murni , Temerloh
Cache adalah merupakan tempat simpanan sementara untuk menyimpan sesuatu maklumat atau data yang sedang diproses atau digunakan dalam sesebuah komputer.
Ia akan berada dalam bahagian tertentu pada cakera keras sesebuah komputer.
Bagi setiap pelayar web atau browser seperti Internet Explorer atau Mozilla Firefox dan sebagainya, segala maklumat web yang dilayari akan di simpan sementara dalam cache bagi setiap pelayar web tersebut.
Ini termasuk login dan kata laluan yang kita gunakan untuk memasuki sesebuah laman web seperti perbankan Internet, laman web sosial dan sebagainya.
Disarankan setiap kali sesudah kita memasuki sesebuah laman web terutama yang mempunyai transaksi kewangan, maklumat peribadi atau lain-lain, dikosongkan terlebih dahulu ruangan cache pelayar web bagi komputer yang digunakan.
Ini kerana sesiapa sahaja yang boleh mencapai komputer tersebut dan seterusnya pergi ke ruangan cache akan boleh memperolehi segala maklumat dan data yang terdapat di dalamnya.
Namun begitu, sekiranya ia adalah komputer kepunyaan sendiri, bagaimana?
Ya. Ia tiada masalah tetapi bagaimana sekiranya komputer tersebut jatuh ke tangan orang lain atau dipinjam untuk kegunaan orang lain?
Sudah tentu ia berisiko apatah lagi sekiranya komputer tersebut bukan milik kita seperti komputer yang terdapat di makmal-makmal pusat pengajian atau kedai-kedai akses Internet.
Lagi satu masalah adalah sekiranya komputer kita sering menggunakan capaian Internet tanpa wayar seperti Wi-fi dan sebagainya, ia memudahkan komputer tersebut terdedah kepada aktiviti pencerobohan atau penggodaman.
Sudah tentu sekiranya ia dicerobohi, maklumat dan data dalam cache tadi mudah diperolehi.
Bagi keselamatan maklumat dan data, perlu kita menghapuskan data atau maklumat yang terdapat di dalam cache pada pelayar web yang digunakan.
Seterusnya adalah kaedah untuk menghapuskan data yang terdapat dalam cache bagi pelayar web Internet Explorer dan Mozilla Firefox.
Bagi Internet Explorer, ruangan cache ini dikenali sebagai Temporary Internet Files. Sila ikut langkah-langkah yang di bawah:-

Wednesday, April 13, 2011

Bacalah, hayatilah demi gagasan UMNO-Pas


Melayu
Melayu itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun
Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan.
Melayu itu berani jika bersalah
Kecut takut kerana benar,
Janji simpan di perut
Selalu pecah di mulut,
Biar mati adat
Jangan mati anak
Melayu di tanah Semenanjung luas maknanya:



Jawa itu Melayu,
Bugis itu Melayu,
Banjar juga disebut Melayu,
Minangkabau memang Melayu,
Keturunan Acheh adalah Melayu,
Jakun dan Sakai asli Melayu,
Arab dan Pakistani, semua Melayu,
Mamak dan Malbari serap ke Melayu,
Malah mua‘alaf bertakrif Melayu
Dalam sejarahnya
Melayu itu pengembara lautan
Melorongkan jalur sejarah zaman
Begitu luas daerah sempadan
Sayangnya kini segala kehilangan
Melayu itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara
Malangnya Melayu itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sedangkan kampung telah tergadai
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual

Hospital HRPZ II catat kejayaan

Lelaki berusia 74 tahun, Lau Hock Hing, menjadi pesakit jantung tertua dan berketurunan Cina pertama dari negeri ini menjalani pembedahan jantung di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) setelah perkhidmatan itu dimulakan di hospital ini hampir tiga bulan lalu.
Hock Hing yang menderita sakit jantung sejak 25 tahun lalu berjaya menjalani pembedahan pintasan jantungnya semalam tanpa sebarang komplikasi di bawah kendalian Ketua dan Pakar Perunding Bedah Kanan, Jabatan Bedah Jantung dan Paru-Paru HRPZ II, Dr. Anas S Ressang dan pasukannya.
Dr. Anas adalah pakar pembedahan jantung tunggal dari Kementerian Kesihatan yang berkhidmat di negeri ini dan merupakan antara sembilan pakar yang berada di seluruh negara.
Pengarah HRPZ II, Datuk Dr. Ghazali Md. Hassan berkata, sejak hospital itu mula menawarkan perkhidmatan pembedahan jantung pada 24 Januari tahun ini, sebanyak 21 pembedahan berjaya dilakukan dengan pesakit termuda berusia sebulan dengan berat tiga kilogram manakala Hok Hing pula menjadi pesakit tertua yang dibedah.
Beliau berkata, perkhidmatan pembedahan yang ditawarkan di hospital itu termasuklah pembedahan pintasan jantung, gantian injap mitral, aneurisme dan jantung berlubang.
Katanya, dengan wujudnya kemudahan dan kepakaran untuk pembedahan jantung di HRPZ II, tempoh menunggu pesakit dapat dipendekkan kepada kurang setahun berbanding antara tiga hingga empat tahun jika hanya bergantung kepada rawatan di Institut Jantung Negara (IJN).
“Sehingga hari ini, seramai 61 pesakit lagi sudah bersetuju untuk dibedah dan pembedahan akan dijalankan terhadap mereka mengikut keperluan dan keutamaan.

Pengasas Facebook berjaya batal saman Wingklevoss

Mark Zuckerberg berjaya membatalkan saman terhadapnya yang dikemukakan oleh rakan sekelasnya di Universiti Harvard yang menuduh beliau mencuri idea mereka untuk mencipta laman web terkenal, Facebook.
Rakannya Cameron dan Tyler Winklevoss yang merupakan pasangan kembar perlu menerima pampasan penyelesaian bernilai AS$65 juta (RM195 juta), berdasarkan keputusan Mahkamah Rayuan Amerika Syarikat (AS) semalam.
Pasangan kembar itu mendakwa perjanjian tersebut tidak adil kerana Facebook menyembunyikan maklumat daripada mereka ketika itu.
''Bagaimanapun, pasangan kembar Winklevoss merupakan perunding sofistikated dibantu oleh satu pasukan peguam.
''Winklevoss bukan pihak pertama yang mencabar Zuckerberg dan kemudian mengambil tindakan undang-undang terhadapnya,'' kata Hakim Alex Kozinki ketika membuat keputusan.
Peguam pasangan pasangan kembar itu tidak mengulas mengenai keputusan tersebut.
Pasangan kembar setinggi 1.96 meter itu merupakan pendayung perahu di Sukan Olimpik di Beijing pada 2008 dan kisah hidup mereka bersama Zuckerberg diceritakan dalam filem The Social Network.
Pasangan kembar itu bersama Divya Narenda menubuhkan satu syarikat dikenali sebagai ConnectU ketika di Harvard.
Mereka mendakwa Zuckerberg mencuri idea mereka, namun Facebook menyangkal dakwaan itu.
Mereka bertiga kemudian bersetuju dengan pampasan bernilai AS$65 juta, namun mereka mendakwa berdasarkan penilaian dalaman yang tidak dinyatakan oleh Facebook, mereka sepatutnya menerima lebih banyak saham Facebook sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, - Reuters
april 2011..utusan malaysia

Sunday, April 10, 2011

Betulkah perempuan insan paling setia?

BRO kadang kala muak apabila geng perempuan selalu membanggakan diri mereka sebagai golongan paling setia berbanding lelaki. Kata mereka, kesetiaan perempuan tiada tolok bandingnya kerana lelaki mudah sangat berubah hati.
Dalam soal ini, Bro akui memang ada perempuan yang setia tetapi nak kata mereka paling setia, minta maaf la Bro tak boleh terima, yang setia membuta tuli ada lah.
Bro dah tengok banyak kejadian di mana ada perempuan yang tidak setia hatta biarpun sudah menjadi isteri orang. Depan suami nampak baik tetapi belakang suami, masyaallah jin betina pun boleh lari.
Bro cakap ni bukan kosong tetapi berdasarkan pengalaman dan kisah kawan-kawan Bro yang bernasib malang bila isteri atau kekasih mereka berpaling tadah dengan mencintai lelaki lain. Masa tu macam-macam alasan yang mereka berikan untuk menghalalkan tindakan mereka.
Tetapi minggu ini Bro nak paparkan bagaimana masih ada perempuan bergelar isteri yang tak faham pesanan bahawa syurga mereka di bawah telapak kaki suami.
Maknanya, kalau suaminya itu baik dan tidak menyuruh dia melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Islam maka selagi itu mereka kena taat kepada suami.
Bro bukan nak bagi tazkirah atau tarbiyah sebab Bro tahu perempuan sekarang ni kononnya pandai-pandai belaka, tak boleh tegur sikit dah nak emosional. Tetapi Bro nak papar bagaimana istilah yang mengatakan perempuan tu makhluk yang paling setia hanyalah omong kosong dan hanya segelintir sahaja bersikap demikian.
Ada sesetengah perempuan walaupun dah beranak tujuh masih lagi hendak mengikut cakap mak bapak, kalau soal baik-baik tak apalah tetapi macam mana kalau mak bapak suruh tinggal bersama mereka sedangkan suami yang memerlukan belaian ditinggalkan.
‘‘Aku bukan apa Bro, aku simpati dengan suaminya bukan sihat sangat selalu sakit sepatutnya isteri dia kenala ada di sampingnya setiap masa, ini tidak, sedap-sedap saja dia ikut mak bapak balik kampung,’’ kata kawan Bro memulakan cerita sensasinya.
Menurut kawan Bro itu, walaupun si suaminya tak rela tetapi dia malas nak bergaduh maka dia biarkan saja si isteri balik ke kampung.
Kesudahannya tinggal suami terkontang-kanting sorang-sorang di rumah, makan di kedai, tidur keseorangan, belaian isteri entah ke mana, kalau sekejap tak apa tetapi cara si isteri bawa pakaian macam tak nak lagi duduk bersama suami.

Teman tapi mesra

DALAM ruangan ini kita biasa membaca kisah lelaki menganiaya isteri ataupun teman wanita. Tetapi kali ini saya ingin berkongsi cerita mengapa lelaki bertindak demikian, jika tidak disebabkan adanya tiga insan yang tidak pernah tahu apa itu dosa dan adanya lelaki dayus.'' Demikian cerita Shahrin dalam dua emelnya kepada penulis.
''Mungkin bahasa saya keterlaluan, tetapi itulah cerita yang saya ingin berkongsi dengan pembaca, tentang perangai seorang wanita bernama Erin. Dia yang sudah berkahwin dan mempunyai anak sanggup mencurahkan kasih sayang kepada teman lelaki yang sudah berkeluarga, semata-mata untuk mendapatkan apa yang diingini. Sedihnya semua ini berlaku dengan pengetahuan suami Erin.
''Bagi saya suami Erin dayus. Cerita yang ingin saya kongsi ini berlaku di kalangan guru-guru- kerjaya yang paling dihormati masyarakat.
''Gaya dan penampilan Erin nampak baik dan penuh sopan santun. Berumur lewat 20-an dan dia rakan kami sebagai pendidik. Namun saya pelik kerana Erin suka bergayut di telefon walaupun semasa bertugas.
''Pada awalnya saya tidak mengesyaki yang buruk, namun setelah tahu cerita Erin sebenar barulah saya tahu hobi Erin nombor satu ialah bergayut bersama teman lelakinya atau Teman Tapi Mesra (TTM).
''Apa sahaja yang diinginkan oleh Erin akan lelaki itu tunaikan termasuk memasukkan ribuan ringgit ke akaun Erin supaya dia boleh membeli apa yang dihajati.

''Suami Erin berpendapatan sederhana atau mungkin lebih rendah daripada pendapatan Erin sendiri. Sebab suaminya sering mengadu dan mengeluh kepada kami dia selalu 'kering'.
''Nak kata pula pendapatan Erin lebih tinggi daripada kami lagi mustahil, kerana sebagai seorang guru sudah tentu saya boleh meneka pendapatan Erin berdasarkan taraf pendidikan dan usianya yang belum sampai 30 tahun.

Rahsia pemakaian susuk

MUNGKIN ramai yang pernah mendengar kaedah tradisional menyerikan wajah menggunakan susuk.
Sebelum ini kita hanya terfikir susuk menjadi pilihan golongan artis dan kenamaan. Kaedah ini semakin popular di kalangan masyarakat termasuk penuntut universiti, kaum lelaki dan masyarakat Eropah.
Secara umumnya, susuk dianggap warisan nenek moyang. Definisi amalan itu adalah tindakan seseorang memasukkan bahan asing ke anggota badan tertentu bagi mendapatkan sesuatu kelebihan.
Ssusuk yang selalu diamalkan adalah susuk logam dan susuk ayat.
Pemakaian susuk bukan sahaja terhad di bahagian wajah, ia boleh dipasang pada alat kelamin. Susuk ketahanan diri juga boleh dipasang bagi tujuan tertentu.
Susuk dikatakan untuk awet muda, kelihatan cantik, mempesona dan kekuatan diri.
Menurut seorang bomoh artis, Awang Mohd. Haji Yahya yang lebih dikenali sebagai Pak Awang, susuk menjadi pilihan bagi mereka yang tidak mahu dan tidak sesuai menggunakan botox.
Tujuan
Pak Awang memberitahu tidak semua orang sesuai menggunakan botox justeru susuk menjadi alternatif.
Sebelum memakai susuk, seseorang perlu tahu tujuan mereka memilih kaedah itu. Misalnya, Pak Awang tidak menggalakkan orang Islam memilih susuk logam kerana ia jelas haram di sisi agama.
Pemakaian susuk tidak mengambil masa yang lama. Ia boleh dilakukan dalam masa 20 minit untuk susuk logam manakala kurang sejam untuk susuk ayat.
Pemakaian susuk tidak terhad kepada muka tetapi alat sulit wanita dan lelaki seperti kemaluan atau payu dara mengikut jenis susuk yang diingini.

Gejala terlebih keinginan

JIKA saya tidak dapat perempuan (seks) dalam tempoh tiga hari, saya akan mendapat sakit kepala yang teruk,”. Memang selamba alasan yang diucapkan di atas tetapi menariknya ia dinyatakan secara peribadi oleh orang paling berkuasa di dunia, bekas Presiden Amerika Syarikat (AS), John F. Kennedy.
Kejadian ini berlaku apabila bekas Perdana Menteri Britain, Harold Macmillan secara tidak sengaja melihat adegan asmara seorang pegawai White House dalam limousin selepas sidang kemuncak mengenai nuklear di Bermuda pada tahun 1961.
Kennedy ketika hayatnya terkenal sebagai pemimpin muda yang berkarisma dan berpandangan jauh tetapi pada masa yang sama dipalit dengan kontroversi skandal seks.
Misteri
Isu ini masih kekal misteri seperti mana kontroversi pembunuhannya sehingga kini namun ramai yang berpandangan Kennedy mempunyai masalah dalam ketagihan seks.
Dalam soal ketagihan seks pastinya ia bukan satu perkara baru kerana kita sedia maklum bahawa “pelacuran adalah antara pekerjaan paling tertua di dunia,”. Maka pastinya ketagihan ini juga antara masalah manusia sejak zaman berzaman.
Contoh paling tepat pada zaman silam bagaimana kegilaan terhadap seks ini boleh melampaui batas sehingga merosakkan negara adalah bekas pemerintah Rom, Caligula.
Beliau yang memerintah Rom pada tahun 12 hingga 41 Sebelum Masihi, dikenali sebagai pemimpin yang prihatin untuk dua tahun pertama sahaja. Namun bertukar karakter menjadi kejam, ganas dan gila seks sehingga menyusah dan memusnahkan kehidupan rakyat.
Satu lagi contoh klasik yang akan dikenang sepanjang zaman adalah bila mana tembelang pemain golf terkenal dunia, Tiger Woods terdedah kepada khalayak.

Saturday, April 9, 2011

Saat menilai cinta

SETIAP kali menjelang tahun baru, melakukan resolusi mengenai karier, hal kewangan dan cinta sememangnya menjadi rutin bagi setiap orang.
Bagi pasangan yang sedang bercinta, kenangan yang dilalui sepanjang tahun lalu mungkin lebih mematangkan fikiran. Apatah lagi bagi pasangan yang pernah gagal dalam percintaan.
Mereka menganggap tahun yang dilalui umpama suatu pengajaran yang membawa ke arah kehidupan yang lebih bermakna.
Menyentuh soal cinta, jangan pula anda lupa melakukan perubahan kepada diri dengan meletakkan keazaman yang tinggi dalam hal-hal melibatkan dunia percintaan.
Ikuti tip-tip yang disenaraikan di bawah:
1. Lupakan masa lalu
Anda bukanlah insan yang pernah dikhianati, dibenci mahupun ditinggalkan menjelang hari pernikahan. Setiap perkara yang dilalui sepanjang kehidupan lalu harus dijadikan pengajaran. Tetapi, jangan biarkan pengalaman buruk anda pada masa lampau mempengaruhi hubungan yang sedang terjalin.
Jangan biarkan hal-hal positif dan menyenangkan anda dengan pasangan bertukar gara-gara terlalu asyik membuat perbandingan dari tahun ke tahun. Ibaratkan hubungan yang baru dijalinkan itu seperti kertas putih yang siap dicorak.
2. Temui ramai orang
Bekerja di bawah satu bumbung yang sama atau tinggal berhampiran dengan kediaman anda tidak bermakna dapat membantu anda menemui calon kekasih yang berpotensi, kecuali seorang teman yang sudah lama dikenali. Jalinkan hubungan cinta dengan seorang teman yang boleh membawa anda ke arah dunia persahabatan yang lebih bermakna.
Keluarlah dari zon selesa anda. Sekiranya selama ini anda kerap ke pusat gimnasium selepas pulang dari tempat kerja, namun pada tahun ini, bangunlah pada awal pagi dan lakukan rutin harian dengan melaksanakan segala tugasan yang lebih menyihatkan. Lebih berkesan, ikuti kursus atau motivasi yang melibatkan pesertanya terdiri di kalangan lelaki dan wanita.

Alonso akui kelemahan Ferrari

PEMANDU Ferrari, Fernando Alonso menga- kui, prestasi pasukannya pada dua sesi latihan perlumbaan Formula Satu (F1) Grand Prix (GP) Malaysia di Litar Sepang semalam masih jauh ketinggalan daripada pasukan pencabar mereka, Red Bull dan McLaren.
Alonso dilihat bergelut dengan jenteranya F150 untuk mencatat masa kesembilan terpantas dengan masa 1 minit 38.583 saat yang direkodkannya pada sesi latihan pertama.
Catatan tersebut juga menyaksikan juara dunia dua kali itu ketinggalan 1.707s di bela- kang pemandu Red Bull, Mark Webber yang muncul pemandu terpantas di dua sesi lati- han petang semalam.
Situasi ini membuatkan pemandu dari Se- panyol itu mengakui Ferrari tidak mengharapkan keajaiban berlaku pada sesi kela- yakan petang ini.

Arsenal buru trofi pertama

ADAKAH kemarau kejuaraan selama enam tahun oleh penyokong Arsenal akhirnya akan terlerai pada malam esok pada perlawanan akhir Piala Liga? Atau Birmingham City bakal mengulangi kejayaan 48 tahun lalu yang mana mereka menewaskan Aston Villa 3-1 pada tahun 1963?
Buat skuad Gunners, perlawanan ini sudah tentu menjadi kesempatan terbaik untuk menjulang trofi selepas dikritik hebat gagal menjulang sebarang trofi selama ini walaupun dibarisi ramai pemain berbakat besar dan berkelas dunia.
Penukaran polisi Arsene Wenger yang sebelum ini cenderung menurunkan pemain muda pada aksi Piala Liga sebagai pendedahan dan kini meletakkan kesebelasan terbaik dalam setiap perlawanan, jelas membuktikan pengurus berbangsa Perancis amat terdesak mendapatkan kejuaraan pada tahun ini.
Arsenal semestinya akan tampil selaku pasukan pilihan berbanding Birmingham jika diukur daripada kesebelasan pemain yang akan diturunkan dengan kehebatan jentera serangan Gunners yang akan ditunjangi Robin van Persie.
Hanya berdepan sedikit ujian getir ketika menewaskan Tottenham Hostpur dan Newcastle di gelanggang lawan pada pusingan awal, Arsenal tidak perlu berdepan dengan mana-mana pasukan pilihan seperti juara musim lalu, Manchester United, Chelsea, Manchester City atau Liverpool dalam laluan ke akhir.Mereka harus sedar inilah kesempatan terbaik bagi memulihkan keyakinan peminat mereka dan pemerhati bola sepak yang sebelum ini sering mengkritik Arsenal sebagai pasukan hanya tahu menghiburkan penonton tetapi tidak tahu bagaimana untuk memenangi perlawanan.
Walaupun begitu, dalam usaha merealisasikan hasrat tersebut, persiapan Arsenal menerima tamparan hebat apabila kecederaan dua tonggak utama, Cesc Fabregas dan Theo Walcott ketika perlawanan berdepan Stoke City pada Rabu lalu.
Tanpa dua pemain itu, terutamanya Fabregas yang sering bertindak sebagai perancang utama serangan, Wenger mungkin terpaksa mengharapkan kreativiti Samir Nasri atau Andrei Arshavin dalam merobek kubu Birmingham.

MU-Arsenal mencari penawar duka

DUA pasukan teratas Liga Perdana England (EPL), Manchester United dan Arsenal bakal bertemu sekali lagi di Old Trafford pada musim ini selepas diundi bertemu di peringkat suku akhir Piala FA.
Ketika kedua-dua pasukan baru sahaja melalui minggu yang menyuramkan dalam dua minggu ini, pertemuan antara Red Devils dan Gunners dilihat tidak ubah seperti mahu mencari penawar duka.
United sudah semestinya sedikit cemas selepas kalah dua kali berturut-turut kepada Chelsea dan Liverpool dalam aksi Liga Perdana yang membuka ruang kepada Arsenal merapatkan jurang kepada tiga mata.
Malahan, Chelsea yang sebelum ini dianggap sudah terkeluar daripada persaingan dalam diam-diam mengambil kesempatan atas dua kekalahan seteru utama mereka itu untuk berada sembilan mata sahaja di belakang United dan berpeluang menjadikan enam mata sahaja jika menang dalam satu lagi baki perlawanan.
Buat Arsenal, kegagalan kepada Birmingham pada perlawanan akhir Piala Liga dan terkandas sekali lagi di tangan Barcelona kali ini di pusingan kedua Liga Juara-Juara meletakkan Gunners berada dalam kedudukan bahaya menghabiskan musim ini tanpa sebarang trofi sekali lagi.

Raja Lawak jadi Raja Libas

SEBELUM ini kewujudan dan penglibatan sebuah pasukan bola sepak atau futsal artis memang tidak asing bagi sesiapa dalam beberapa perlawanan persahabatan, tetapi bagaimana dengan sebuah pasukan dalam sukan yang memerlukan kemahiran khas seperti sepak takraw?
Kalau kita sentiasa menonton filem klasik Allahyarham Tan Sri P. Ramlee, bakat dan minatnya kepada sepak takraw turut kerap diselitkan dalam filem Antara Dua Darjat, Ibu Mertuaku dan tidak lupa dialog lucu seorang kadam ketika mengumumkan nama Sadiq Sepak Raga dalam Tiga Abdul.
Sekitar 1960-an, Seniman Agung negara ini dikatakan handal bermain sebagai pengumpan atau apit kiri dengan sebuah kelab, Sang Saka Buana di Singapura selain mengurniakan Oskar Sumbangsih Sepak Takraw P. Ramlee pada sebuah pertandingan yang sehingga kini dipamerkan di Rumah P. Ramlee, Kuala Lumpur.
Menilai prestasi peserta Raja Lawak 5 Astro dalam perlawanan sepak takraw persahabatan dengan Kelab Sepak Takraw Media Malaysia (Keris), rupa-rupanya ada segelintir yang berbakat dan wajar diketengahkan atau digabungkan dengan artis lain sebagai sebuah pasukan Artis Malaysia.

Lee Chong Wei Juara

SEMUA peminat badminton dunia melihat pertembungan Datuk Lee Chong Wei dan musuh ketatnya, Lin Dan sebagai final paling sempurna pada kejohanan All England yang akan membuka tirai, Selasa ini, namun dengan Chong Wei sering tumbang kepada jaguh China itu setiap kali bertemu dalam perlawanan akhir kejohanan utama dunia, ia mungkin akan menjadi mimpi ngeri buat peminat Malaysia.
Sudah tentu, Chong Wei pernah menjinakkan Lin Dan beberapa kali di pentas antarabangsa tetapi tidak setiap kali tiba kejohanan berprestij seperti final Sukan Olimpik 2008 di Beijing dan final All England 2009. Dia juga tumpas kepada jaguh China itu pada separuh akhir Piala Thomas di Kuala Lumpur tahun lalu, dan saingan perebutan emas Sukan Asia 2010.
Dengan undian tidak memerlukan kedua-dua pemain bertembung di peringkat awal saingan, maka final dilihat sebagai pentas terbaik untuk menemukan dua jagoan dunia itu, yang kini berada dalam kelas tersendiri dan meninggalkan pemain-pemain perseorangan yang lain.
Jika Chong Wei turun untuk mempertahankan kejuaraan yang dimenangi pada sambutan ke-100 All England tahun lalu, Lin Dan pula mencari gelaran kelima selepas muncul juara 2004, 2006, 2007 dan 2009, iaitu tahun di mana dia menumpaskan Chong Wei 21-19, 21-12 pada perlawanan akhir.
Kelibat kedua-dua pemain ini memang sering dinantikan, manakala pertembungan mereka sering menjadi buah mulut, namun pada akhirnya jika rekod menjadi perbandingan, Lin Dan nyata lawan yang lebih unggul dengan memenangi 16 daripada 23 pertemuannya dengan Chong Wei, malah menang dalam dua pertemuan terakhir - final Terbuka Korea (30 Januari) dan final Sukan Asia 2010, Disember lalu.
Lin Dan bukan saja cabaran hebat yang perlu ditangani Chong Wei dalam usaha mempertahankan kejuaraan, malah jaguh No. 1 dunia itu juga sekali lagi terpaksa menerima hakikat akan beraksi tanpa mentornya di sisi selepas Datuk Misbun Sidek meletakkan jawatan sebagai jurulatih kebangsaan, 31 Disember lalu.

Saturday, April 2, 2011

LETTO Sebelum Cahaya

Ku teringat, hati,
Yang bertabur, mimpi,
Kemana kau pergi, cinta
Perjalanan sunyi,
Yang kau tempuh sendiri,
Kuatkanlah hati, cinta

[Chorus:]
Ingatkan engkau kepada,
Embun pagi bersahaja,
Yang menemani mu,
Sebelum cahaya
Ingatkan engkau kepada,
Angin yang berhembus mesra,
Yang 'kan membelai mu, cinta

Kekuatan, hati,
Yang berpegang, janji,
Genggamlah tangan ku, cinta
Ku tak akan pergi,
Meninggalkan mu sendiri,
Temani hati mu cinta

[Interlude]

[Chorus]

[#]

[Chorus] (x2)
~ 'Kan membelai mu, cinta

footerwidget2

footerwidget1

footerwidget4

Awan Putih - Punk Rock Jalanan .mp3
Found at bee mp3 search engine

footerwidget3

Kit Mudah Menjana Pendapatan Pantas!
?max-results=10">Content right'); document.write("?max-results="+numposts+"&orderby=published&alt=json-in-script&callback=showrecentposts\"><\/script>");
Powered by Blogger.