Thursday, August 18, 2011

cara mudah tukar template blogspot

hari ni cuma nak kongsi cara mudah tukar template blogspot ni...harap2 mudah korang nak faham..yang belom tahu dan ingin cuba, blh la cuba..tp kalo yang dah tahu, segala silap dan salah atau sebarang tambahan, blh la comment2 ye...sori kalau dengar mcm kasar dengan penggunaan "aku" dalam semua entry yang aku tulis...dah terbiase, lagipun mcm ni korang blh tahu yang aku ni jenis sporting, bukan skema...hihihi

entry ni panjang sikit, sbb tu aku kerat...aku akan cerita dari A sampai Z beserta gambar...memang senang nak buat walaupn ade cara yang lebih detail, tapi secara ringkas dan senang nak faham, ikut je cara ni satu persatu...fahamkan sampai habis dulu sebelum mula ye, untuk keselamatan anda..:)

bermula dengan step 1....
download theme blogspot yang sesuai kat mane2 website yang bagi theme percuma..sini pun blh....selesai download, akan dapat dalam bentuk zip...korang kena extract untuk dapatkan file dalam bentuk xml...nak senang, file tu korang letak siap2 dekat dextop, nnti senang nak cari.....
.


cara extract.....


ok, dah dapat file folder no.2 tu...dalam folder tu ade file lain, dan yang kita nak ialah file dot xml, ade dalam tu...tengok gambar bawah ni, itulah file xml yang kita cari....



sekarang ni, korang boleh la start upload.....



ikut step demi step..lepas dah masuk step 1, choose file kat step 2, dan cari file " xml" tadi....pastikan korang klik file xml tu...lepas tu teruskan dengan step 3 iaitu klik upload dan tunggu siap...sekejap saje...dan akan keluar macam ni...


klik keep widgets
dan save
dah selesai...lepas tu korang pandai2 la susun balik dekat design bagi kemas...yang mane wedget perlu buang, korang buang, sbb buat menyemak je...jadikan secantik yang mungkin....

peringatan

sebelum korang mulakan upload theme ni, lebih baik korang download full template dahulu sebagai langkah berjaga2..tujuannya adalah apabila korang tersilap buat ataupun korang nak kembali kepada template asal...

caranye.....


download dan ingat kat mane die tersimpan...nanti kalau tersilap, amik balik file ni dan upload seperti biasa iaitu dari step pertama....
ni cara yang aku slalu buat, kalau ade salah dan silap, sila perbetulkan ye....:) selamat mencuba........

Reactions:

30 comments:

oo..same la care kite...lebih mudah dan selamat....

urmmm.:)mula2 tahu buat dulu,asik dok tukar baru je..ckit2 tukar..hihi

hihihi..same la syieda. asik tukar je.. tapi sekarang bila dah buat theme sendiri. syang pulak nak tukar..hihihi

nak try .. pah ni x yah nyusah mu doh .. hahaha .. tapi kalu masih x boleh gak , mu la mangsa aku . hahaha

oo shieda bt theme sndri..msti la syg kn...dah tgok, cute pink..:)
jerul:no problem...hihi selamat mencuba

sy akan simpan info nie bila nk tukar template baru..TQ

selamat mencuba khairul..thanks:)

terima kasih untuk entry ni..sy dh hadapi mslh 2 hri sudh sbb xwat langkah berjaga2..huhu

Oo yang kna backup dulu tu ea??.hihi sme la kta..penah kna gk mase awal2 dulu..:)

aku x pndai nak buat weiiii !! he he he .. da cuba , tapi x dpt punn

knpa??..dh extract blom, mula2 kna extract dlu, dptkn file xml tu...

Hai aku baru tukar template beberapa menit yang lalu, tapi template bawaan asli blogger!

nak edit kita punya font blog title tu macam mana ye ? sebab saya baru je upload template baru ni..

This comment has been removed by the author.

lady min ; pg kat template designer lps tu pilih advanced.

kikiki tz mcm ni la y aku salu buat. teheh rajin gle wt tuto :D

kalo upload template dari luar, nak edit kna msuk edit html tu...kna setting kat situ..kena pndai bce code html die tu...tapi kalo guna template yang die dah bagi, edit mcm biase je dalam template designer, advance...

haha..memang pening.:)nk cri code, kna search (ctrl+F)..snang ckit...kalo nk cari gtu susah...

tzzzzz kalo tmplate dr luar blh jugak edit pakai template designer tp blh edit y basic2 pny je. kalo nk edit lbh2 kne mcm y ko ckp td edit pkai edit html. hikhik

hihi..una din, brgntung kpda template kita tu la..klau dsediakan, ada la tp kalo tak dsediakan, trpkse la edit kat "edit html"..:)kih3

sy pon gune blogspot, buat masa skg tiada apa-2 masalah..harap2 tidak ditutup la blogspot nie..humm.

aah ye la kot. sbb aku ckp mcm tu tmplate aku skng blh je edit kat tmplate designer 2. tp y basic je la. haha

urmmm...kalo dsdiakan, senang la...xpayah nak mencari lam edit html, pening pala cari stu..huhu

bnyknye step dik...akk pon bengong jadiknye...ahahahha...ade care pendek tak..akk da bnyk kali nk tkar background tp xboleh2 fed up btul...huhuhuhu

kalo skdar nak tkar background msuk je kat template designer n plih je background,upload dri stu...step ni pnjang utk tkar template scra kslruhan yang kta download dari luar..hihi ape pn, cba lagi shgga brjya..:)

mengganas tengah malam.. huhu.. ni baru pagi. huhuu...

hahaha, sy slalu mgganas blogwalking tngah2 mlam,pstu bru tido..hihi.:)

footerwidget2

footerwidget1

footerwidget4

Awan Putih - Punk Rock Jalanan .mp3
Found at bee mp3 search engine

footerwidget3

Kit Mudah Menjana Pendapatan Pantas!
?max-results=10">Content right'); document.write("?max-results="+numposts+"&orderby=published&alt=json-in-script&callback=showrecentposts\"><\/script>");
Powered by Blogger.